Kjemisk lukt fra ovnen?

Det er helt normalt i starten

For Nordpeis

Karoline Solberg

Nordpeis

20. september 2019
Foto: Nordpeis
Foto: Nordpeis
SWITCH SECTION
0

En av tingene du helt sikkert ikke tenker på når du går med planer om å kjøpe deg en ny vedovn eller peis, er hvordan det lukter de første gangene du fyrer. Det skjønner vi godt, men vi tror uansett du vil ha nytte av å vite at det faktisk kan lukte litt underlig og at det kan oppstå noe røyk. Begge deler er helt ufarlig og helt normalt.

Grunnen til at det skjer, er at lakken på ovnen eller peisen herder og at isolasjonsplater/betong brennes inn. Selv om lukten og røyken kan være litt ubehagelig er det ikke helsefare forbundet med det, men du bør likevel lufte godt for å få lukten og røyken ut av huset.

Under normale omstendigheter vil både lukt og røyk forsvinne ganske raskt. I noen tilfeller må det fyres flere ganger, mens andre opplever at lukten og røyken er borte allerede etter første gangs fyring. Ha litt is i magen og ta tiden til hjelp før du kaster deg over telefonen for å ringe forhandler eller produsent.

Opplever du derimot lukt og røyk over lenger tid bør du ta tak i det. Det kan for eksempel dreie seg om utettheter eller uregelmessigheter i forbindelse med røykrørsinnføring, fremmedelementer i skorsteinen osv. Dette bør du få fagfolk til å sjekke.


Fyr på riktig måte

Et nytt ildsted er en utmerket anledning til å lære seg å fyre på riktig måte. På dette området finnes det nemlig mange vedtatte sannheter og tradisjoner som trenger å bli utfordret.

Til oppfyring bør du bruke ca. 2 – 3 kg. finkløyvd ved. Stable den slik at bålet får rikelig tilgang til luft. Veden bør altså ikke legges for tett, men husk å bruke nok ved! Du finner anbefalt vedmengde tilpasset ditt ildsted i monteringsanvisningen. De nederste kubbene bør legges helt inn mot bakkant av brennkammeret for ikke å blokkere for luftstrømmen langs glasset i forkant.

Selve opptenningen bør skje med opptenningsposer og du bør antenne fra toppen. Antenning fra toppen sikrer mest mulig effektiv forbrenning og at færrest mulig uforbrente gasser slipper ut i skorsteinen.

Når bålet går over i glødefasen, dvs. at du ikke lenger ser synlige flammer, kan du legge på mer ved. Åpne ovnsdøren forsiktig/sakte for å unngå en plutselig, stor luftforsyning til bålet. Det kan nemlig føre til at glørne blusser opp og at aske slår ut av ovnen.  


2442
b-TrueFalse
Les mer fra Nordpeis
b-
TrueFalse
https://cdnboligkanalen.azureedge.net/20191016091824225.png #FFFFFF
Les også